Er wordt steeds vaker informatie uitgewisseld op het internet. Of het nu gaat om het inschrijven op een nieuwsbrief, het kopen van een product of het meedoen aan een wedstrijd, het is absoluut noodzakelijk dat uw website zo goed mogelijk beveiligd is. Daarom is het SSL-certificaat een bewijs van geloofwaardigheid voor uw klanten.
Wat is een SSL-certificaat?
Met Secure Socket Layer kan een versleutelde verbinding gegarandeerd worden tussen de browser/computer en een website/server. Dit protocol is betrouwbaar en waarborgt de vertrouwelijkheid van de uitgewisselde informatie. Het is heel gemakkelijk om veilige sites te herkennen, waarmee u met een gerust hart gegevens kunt delen. Ze hebben allemaal het logo van een slotje vlak voor de URL en beginnen met "https" (Hyper Text Transfer Protocol Secure). Dit geeft u de zekerheid dat alleen de ontvanger uw gegevens kan zien.
Waarom is dit nodig?
Wanneer u het internet raadpleegt vanaf een openbaar netwerk (bibliotheek, restaurant, metro...) zijn uw gegevens minder goed beschermd. Daarom is het relevant na te gaan op welke soorten sites u gegevens achterlaat. Bovendien zorgt een beveiligde verbinding ervoor dat u uw informatie naar de juiste server stuurt. Dit neemt alle twijfel weg dat de server niet wordt gehackt door iemand met slechte bedoelingen.
Als uw klanten erachter komen dat uw site niet veilig is, zullen ze minder geneigd zijn hun gegevens met u te delen. Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in 2016 wordt een website-eigenaar bovendien verantwoordelijk gehouden voor de beveiliging van zijn website en voor het bewaren van gevoelige gegevens die hij in zijn bezit heeft. Het hebben van een SSL-certificaat is gewoon zinvol in het licht van de Europese regelgeving op dit vlak.
Validatie van uw SSL-certificaat
Er zijn verschillende soorten certificaten en elk ervan moet door de eigenaar of via een andere procedure worden gevalideerd:
- Standaard SSL-certificaat: verificatie van de domeinnaam
- Wilcard SSL-certificaat: verificatie van de domeinnaam en het subdomein
- Multidomein SSL-certificaat: verificatie van meerdere verschillende domeinnamen
Het type validatie zal ook zijn invloed hebben op de mate van veiligheid van de gebruikte procedure:
- DV (Domain Validation): standard validatie
- OV (Organisation Validated): de validatie maakt het mogelijk de naam van het bedrijf dat het certificaat heeft besteld, de stad en het land van het bedrijf in kwestie te vermelden→ deze optie vereist meer administratieve stappen
- EV (Extended Validation): validatie die het mogelijk maakt de bedrijfsnaam weer te geven naast de URL van de website
- Let's Encrypt: validatie door een open source-certificatieautoriteit van SSL-certificaten→ garandeert alleen basisbeveiliging, enkel geschikt voor kleine websites
Hoe weet u of uw site echt een sterke validatie nodig heeft?
De regel is dezelfde voor iedereen met een website. U hebt bijzonder sterke beveiliging nodig als:
- u een e-commerce site heeft
- u een financiële organisatie of een bank bent
- u werkzaam bent in de onderwijssector
- u een institutionele organisatie bent
- u een forum heeft
- u een intranet/extranet heeft
- u een geconnecteerde dienstverlener bent
Kortom, in alle situaties waarin u gevoelige gegevens uitwisselt, moet u uw werknemers, klanten, ouders en burgers een hoge mate van veiligheid garanderen.
Het SSL-certificaat is een bewijs van geloofwaardigheid voor uw klanten. Twijfel er niet langer aan en bied hen de zekerheid die zij van u mogen verwachten. Bovendien verhogen SSL-certificaten de SEO omdat ze door Google als ernstig worden beschouwd. Wilt u meer informatie over de SEO van uw website? Neem nu contact met ons op!