Klik om onze aanbiedingen te ontdekken

België heeft veel om trots op te zijn: Kuifje, chocolade, frieten, Ice Watch, Jacques Brel, bier, de surrealistische politieke compromissen,… . Wist je echter dat België ook de bakermat van Google is? Op een bepaalde manier zijn wij met het Mundaneum ook de grondleggers van online zoekmachines en Search Engine Optimization!

Paul Otlet en Henri La Fontaine (Nobelprijswinnaars voor de vrede in 1913) ontwierpen aan het einde van de 19de eeuw een ongelooflijk referentiesysteem: Het Munandeum.   Deze Belgische visionairs wilden alle kennis van de wereld op één plaats verzamelen. Zo onstond het Palais Mondial – Mundaneum van Brussel in het Jubelpark. Deze eigenaardige plek bestond uit 16 zalen, 12 miljoen fiches en 200 000 kranten uit de hele wereld. In 1939 schatte men dat er 16 miljoen geïndexeerde finches waren. Wegens plaatsgebrek moest het Palais Mondial in 1998 uitwijken naar Bergen.

ovenop hun obsessie met alles te inventariseren, deelden Paul Otlet en Henri La Fontaine nog een visie: zoekmotoren en voorlopers van het internet: “Men kan zich een elektrische telescoop inbeelden waarmee men thuis vooraf aanbevraagde boeken kan lezen die zich in de grote bibliotheken bevinden. Dit zijn ‘livres téléphotés’.” Paul Otlet.

Uiteindelijk werd het niet de ‘livre téléphoté’ maar… Google en de technieken van SEO! Het Belgische duo droomde ervan een universele en eeuwigdurende encyclopedie op te richten die de gebruikers ervan “alle wijsheid van alle tijden en landen aabiedt.” Na de dood van Paul Otlet in 1944 raakte zijn oeuvre in de vergetelheid.

Vandaag kan men het Internationaal Centrum voor Documentatie Mundaeum in Bergen bezoeken (virtueel) en er conferenties en exposities bijwonen. Sinds 2012 is het Mundaneum ook partner van de Google. Het doel van deze samenwerking is de archieven van het centrum digitaliseren en conferenties en exposties over internetgebruik te organiseren. Met deze samenwerking wil Google ook een eerbetoon brengen aan de Europese pioniers van het informatietijdperk.