De naburige rechten staan centraal in deze zaak, waarover veel is gedebatteerd. De persuitgevers zijn in opstand gekomen tegen het Amerikaanse bedrijf en hebben hun stem laten horen. Uiteindelijk heeft de Franse mededingingsautoriteit in hun voordeel beslist. Er is geen ontkomen aan, de straf is 500 miljoen euro boete voor Google.
Wat zijn naburige rechten?
Om te begrijpen waar het om gaat, moet eerst worden uitgelegd wat naburige rechten zijn. Dit zijn eigenlijk intellectuele eigendomsrechten op een werk. In dit geval gaat het om alle personen die van nabij of op afstand hebben deelgenomen aan de totstandkoming van het werk. Maar het zijn niet de bedenkers. Persbedrijven kunnen bijvoorbeeld aanspraak maken op deze naburige rechten omdat zij journalisten in staat stellen hun artikelen te publiceren.
Wat is het probleem?
800 journalisten en persoonlijkheden uit de wereld van media en cultuur hebben kritiek geuit op Google vanwege zijn verdoken pogingen om aan de naburige rechten te ontkomen. Deze laatste maken in feite deel uit van een Europese richtlijn die in 2019 is aangenomen. Volgens de 800 klagers omzeilt Google deze richtlijn. Het zou zijn content onder de aandacht brengen door uittreksels van hun artikelen en video's gratis te hergebruiken.
Hoogste boete ooit opgelegd
De mededingingsautoriteit heeft het collectief in het gelijk gesteld door aan Google 500 miljoen euro boete op te leggen. Een van de hoogste boetes die de mededingingsautoriteit ooit heeft uitgesproken. De Amerikaanse groep zal dit moeten rechttrekken door een aanbod te doen voor de vergoeding van het hergebruik van content van persagentschappen en uitgevers. Weigert zij dit, dan riskeert zij verdere sancties. Er wordt gesproken over 900.000 euro per dag vertraging!
Google begrijpt de beslissing niet
Volgens Google houdt de beslissing geen steek omdat het altijd te goeder trouw heeft gehandeld. De mededingingsautoriteit bekritiseerde het bedrijf evenwel omdat het de situatie trachtte te gebruiken in het voordeel van Google News Showcase, een van zijn nieuwe diensten. Deze dienst maakt de publicatie van een carrousel van informatie mogelijk, maar Google weigerde de naburige rechten te respecteren. Het voldeed dus niet aan de EU-richtlijn. Bovendien was de instantie van oordeel dat het in zijn taak had gefaald door uitgevers en persbureaus niet de nodige informatie over hun vergoeding te verstrekken. Het had hen alleen verteld over directe reclame-inkomsten van zoekmachines. Het had echter nagelaten de, met name indirecte, inkomsten te vermelden die verbonden zijn aan het gebruik van content van de pers.
Het vervolg kent u: 500 miljoen euro boete voor Google! Transparantie is essentieel als u geschillen wilt vermijden. Bij Click+ kunnen we u helpen de juiste communicatie en toon aan te slaan om het contact met uw klanten te onderhouden. Van Google Ads campagnes tot landingspagina's, wij hebben verschillende oplossingen om u te helpen uw doelen te bereiken. Neem contact met ons op voor meer informatie.